dynamo

Auto’s bestaan uit ontzettend veel verschillende onderdelen. Vandaar dat een auto ook zo gauw kuren kan krijgen: wanneer een van die onderdelen kapot is, beïnvloedt dit vaak het contact of de reactie op andere onderdelen. Dan is er al gauw sprake van een defect. Veel van deze onderdelen worden elektronisch aangestuurd. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van elektronica, is er natuurlijk ook stroom nodig. Stroom is daarom een zeer belangrijk onderdeel in een auto. Zonder stroom kunnen al gauw veel van de onderdelen van een auto niet meer werken. Die stroom wordt geleverd door een accu. En de accu, die wordt bijgeladen door de dynamo. Dynamo’s kun je los aanschaffen. Ben je dus op zoek naar bijvoorbeeld een dynamo voor Volkswagen, dan kun je op verschillende plekken terecht. Deze is vaak gemakkelijk te vervangen.

 

Dynamo

Je kunt de dynamo van een auto eigenlijk het best vergelijken met een dynamo van een fiets. Het is een apparaat dat tegen de motor van de auto aan zit, en stroom levert zodra de auto in beweging komt. Net als bij een fiets dus: daarbij zit de dynamo tegen de band aan en door de beweging van de fiets genereert hij stroom voor het voor- en achterlicht. Bij de auto is er het verschil dat de dynamo er ook voor dient om de accu van stroom te voorzien. De accu is eigenlijk een soort opslagplek voor stroom, die vanuit dit apparaat wordt geleverd. Best belangrijk dus, zo’n dynamo.

 

Combinatie

Door de dynamo te koppelen aan de startmotor ontstaat er een dynastart. De startmotor is het onderdeel van de auto dat de motor ‘aanzwengelt’ op het moment dat de auto gestart wordt. De auto rijdt namelijk met behulp van de motor, maar de motor zelf moet ook eerst een zetje krijgen. Dat gebeurt aan de hand van de startmotor. De combinatie van de dynamo en de startmotor wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Je ziet dit voornamelijk bij oude auto’s die diesels hebben met weinig vermogen. Tegenwoordig is de dynamo echter meestal gekoppeld aan de ‘echte’ motor. Toch hebben beide elementen een gezamenlijke vriend, en dat is de accu. Zonder stroom kan de motor geen opstartduwtje krijgen en zonder motor kan de dynamo geen stroom genereren. En zonder stroomopwekking kan de accu niet vollopen. Van deze driehoeksverhouding is de accu dus het echte essentiële onderdeel. Zonder accu dus geen autoritje!

Categories: Auto

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *